Ik hoor je al denken: Is uranium geen voorbijgestreefde energie-voorziening met al de focus op hernieuwbare energie en de slechte publieke opinie over kerncentrales?
Ten dele is dit natuurlijk zo. In het rijke Westen is een groot deel van de publieke opinie immers tegen kernenergie. Een meerderheid wil een omschakeling naar hernieuwbare energie. Maar dit heeft ook nadelen hebben:
-Denk maar aan de recente commotie in België rond het stilvallen van de kerncentrales. Hierdoor schoten de groothandelsprijzen voor elektriciteit de hoogte in. Iedereen heeft graag groene energie maar als de prijzen stijgen zijn er toch ook zeer veel die eerst naar hun portefeuille zullen kijken... Volgens CREG een stijging met 38,8% voor gezinnen. Kernernergie verlaten zal ontegensprekelijk de prijzen verhogen. Dit besef drint stilaan door.
-De industrie begint te klagen. Om competitief te zijn is de energie-kost enorm belangrijk. Volgens CREG een stijging van 28,25% voor de KMO's. Het spreekt voor zich dat de industrie vragende partij is voor goedkope energie.
Daarom denk ik dat het zelfs in het Westen niet allemaal zo een vaart zal lopen. Bovendien zal de omschakeling naar groene energie veel tijd en geld (subsidies) vragen. En ondertussen blijft de vraag naar energie stijgen.
In nieuwe opkomende economieën zoals China of India zijn kerncentrales een uistekend alternatief voor vervuilende energiebronnen zoals steenkoolcentrales.
Vermits we de veiligheid goed onder controle houden is kernenergie nog steeds een goede oplossing voor het milieu. Het klink misschien raar maar toch is het waar.
Fosiele energie is het verbranden van olie, kolen en gas om elektriciteit te produceren. Bij deze productie komen echter vele schadelijke carbon dioxides vrij die verantwoordelijk zijn voor klimaatveranderingen. Dit zou best afnemen in de toekomst... Maar het is nog steeds de belangrijkste bron van energie!
Het bouwen hiervan kost veel geld en heeft een grote impact op het milieu. Bovendien zijn er nog weinig plaatsen waar ze zulke installaties kunnen bouwen. De verwachting is dan ook dat dit niet zal toenemen in de toekomst.
Onder druk omwille van een aantal ongevallen. Denk maar aan Tsnernobil en . Maar met de nodige veiligheid is dit een vrij propere en goedkope manier om elektriciteit te produceren.
Proper maar de kost van hernieuwbare energie is nog te hoog. Zonder subsidies is de productie ervan dikwijls niet haalbaar. Bovendien is de productie ook niet constant en onderhevig aan schommelingen;<
Nucleair levert dus ongeveer 11% van de wereldwijde energie.
Er zijn echter belangrijke verschillen tussen landen. In 16 landen is het aandeel 25% of meer. Zo heeft Frankrijk 75% nucleaire energie. België ongeveer één derde.
Voor Japan is het ook rond de 25%. Zij zijn terug aan het investeren in nucleaire energie en dit ondanks het ongeval. Het alternatief is om de meerderheid van energie te importeren maar dit maakt een land zeer afhankelijk. Het is dikwijls van nationaal belang dat een land zijn eigen energie kan controleren en produceren.
Volgens Siemens (vooral actief in hernieuwbare energie) zal het aandeel in 2030 nog steeds 11% bedragen. Maar door de stijgende vraag naar energie zal er toch meer uranium nodig zijn. Van 2.873 Twh in 2011 naar 4.081 Twh in 2030. Dit is een stijging van ongeveer 30% of +/- 1,5% stijging per jaar.
In China is situatie als volgt:
Bron: outsider club
Deze cijfers spreken voor zich. Op werldschaal zal er een toenamen zijn van het aantal kerncentrales. De grootste groei zal komen van nieuwe grote opkomende landen als China en India.
Bron: Katusa research
Je kan duidelijk zien dat er de laatste 10 jaren een serieuze prijsdaling was:
De uranium prijs is van bijna 140 $ naar 18$ gegaan. (source seekingalpha).
Vandaag staat de prijs op 28,80 $ (10/11/2018).
Bron UXC
De laatste maanden zien we al een stijging van de Uranium prijs.
Wij zien dan ook een aantal belangrijke krachten die positief zijn voor Uranium:
Naast bovenstaande redeenen zijn er daar ook een aantal specifieke redenen voor:
Bron: Katusa research
Aan beleggen zijn er natuurlijk risico's en zeker in de wereld van de grondstoffen. Wij zien volgende risico's:
1. De waarde van de aandelen is gedreven door de uranium prijs. Er is vandaag een consensus en verwachting dat deze zal stijgen maar niemand kan juist voorspellen hoeveel en hoe lang deze bull run kan duren..
2. Er kan steeds een ongeval gebeuren. Een nieuwe ramp zoals in Fukushima of Tsjernobil zal natuurlijk zeer slecht zijn voor de sector en een neerwaarde druk van de prijzen betekenen. Vandaar dat veiligheid zeer belangrijk blijft en moet blijven.
3. Men kan steeds een nieuwe energiebron uitvinden ...
Ik schat die risico's echter lager in dan de voordelen. Zeker de komende jaren denk ik dat de prijs van uranium zal toenemen en dat dit een goede belegging kan zijn. Men moet echter steeds in het achterhoofd houden dat dit een cyclische sector is. Een stijgende prijs zal meer kapitaal aantrekken naar de industrie en meer mijnen zullen terug opengaan of meer beginnen te produceren. Dit zal op termijn de productie terug opdrijven en uiteindelijk tot een overcapaciteit leiden. Dan gaan de prijzen terug dalen... Het zal dan ook een kwestie zijn van op tijd terug uit te stappen.
Volgende bedrijven staan (nog) niet op een beurs:
Afhankelijk van je risicoprofiel zien wij 3 mogelijkheden:
Omwille van de samenstelling van de portefeuille denken wij dat Global X de beste keuze is.
Korte beschrijving:
Cameco is gespecialiseerd in het ontginnen van uranium om te gebruiken in nucleaire reactoren in Canada en daarbuiten.
Het vlaggeschip van Cameco is de Mc Arthur River mijn die voor 60% van hun uranium productie instaat.
Cameco heeft de laatste jaren wel wat problemen gehad met de belastingen in Canada en Amerika voor achterstallige belastingen (verkopen via Zwitzerland).
Balans en Resultaten rekening van eind 2017. in Mio USD
Bron= Market Watch (8/11/2018) & macotrends for EBITA
Advies van analysten:
Gelieve ook andere analyses te consulteren op internet:
Ons advies:
De koers van Cameco kende de laatste maanden al een opwaartse trend. De rentabiliteit in 2016 en 2017 was negatief en er is een dispuut met de tax autoriteiten. Totale market cap is nu 1.481 Mio $ hoger dan de total assets.
Daarom denken we dat het nu niet het ideale moment is om in te stappen. Een terugval van de beurs kan misschien wel een mooie opportuniteit bieden.
Analyse nog te doen. Dit is echter een grote groeier in deze markt. Zij beziiten de "Arrow deposit" die het potentieel heeft om één van de grootste productie mijnen ter wereld te worden? Zou ook een mogelijke overname kandidaat kunnen zijn. BHP billiton en Rio Tinto zouden de grootste producent van Uranium kunnen worden na deze overname. Cameco en Areva hebben pas een moeilijke periode achter de rug en hebben daarom waarschijnlijk minder interesee. Maar zelfs zonder overname blijft dit een interessante player.
Analyse nog te doen. Dit is een Frans bedrijf en heeft een moeilijke periode achter de rug. Het is afgelopen jaar nog gered door de Franse overgeid.
Besluit:
Onze analyse is nog niet volledig klaar maar bij de grotere bedrijven gaat onze keuze uit naar Next Gen. Dit is een interessant bedrijf met een mooi groeipotentieel. Een koers rond 14,50$ is een goed instapmoment. Koers target op market beat is 18,3$. Bij stijgende Uranium prijzen is 20$ waarschijnlijk haalbaar.
Mijnen geven mogelijk het hoogste rendement maar houden natuurlijk ook het hoogste risico in. Hier kan je een rendement van meer dan 100% halen maar anderzijds is ook een grote correctie in de andere richting mogelijk.
Dit is enkel voor beleggers die tegen een stootje kunnen en maximale value met risico zoeken. Heel belangrijk hier is het juiste instap en uitstapmoment te kiezen. Momenteel zien wij volgende vijf mijnen als een zeer mooie value opportuniteit:
Hieronder kan je uw opmerkingen of vragen stellen.
Bedoeling is dat we allemaal samenwerken om de beste opportuniteit in deze markt te vinden.
We zijn immers allemaal jagers op zoek naar value ;)
karel Spiritus